Dziś jest:  Sobota, 24.08.2019

Nasz Oddział
Linki
  :: Aktualności ::
  Protest przeciwko chaosowi i zwolnieniom w oświacie

W poniedziałek 10 października 2016 r, w strugach deszczu, członkowie ZNP z Oddziału w Suwałkach wzięli udział w pikiecie przed Urzędem Wojewódzkim w Białymstoku. W ten sposób Związek Nauczycielstwa Polskiego protestował przeciw planowanej reformie edukacji, która spowoduje chaos i zwolnienia w oświacie.Wg ZNP, proponowana reforma ustroju szkolnego:
  • ma charakter rewolucyjny: zburzy wszystkie struktury systemu tworzone przez wiele lat i w krótkim czasie dotknie wszystkich poziomów edukacyjnych;

• będzie niezwykle kosztowna, a koszty te w głównej mierze poniosą jednostki samorządu terytorialnego;

• stwarza więcej zagrożeń niż szans dla dobrej edukacji, a jej skutkiem będzie obniżenie poziomu jakości edukacji i zaprzepaszczenie wypracowanych przez szkoły osiągnięć;

• spowoduje zwolnienia nauczycieli, dyrektorów i pracowników szkolnej administracji i obsługi, przede wszystkim z gimnazjów.

W imieniu naszej delegacji głos w czasie pikiety zabrała Kol. Anna Makarewicz - prezes Ogniska ZNP w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym nr 1. Oddział ZNP w Suwałki reprezentowali także nauczyciele z następujących Ognisk ZNP: Bakałarzewo, Jeleniewo, Zespół Szkół nr 3, Zespół Szkół nr 8, Zespół Szkół nr 9, SOSW  1.

zobacz wszystkie »