Dziś jest:  Wtorek, 04.08.2020

:: Aktualności ::
  AKCJA PROTESTACYJNA ZNP

Koleżanki i Koledzy!

Od 1 września 2015 r., zgodnie z uchwałą Prezydium Zarządu Głównego ZNP wznawiamy akcje protestacyjną i wchodzimy w spór z rządem. Jest to konsekwencja niespełnienia postulatów ZNP.Brak merytorycznych rozmów w sprawach istotnych dla środowiska oświaty upoważni Prezydium ZG ZNP do uruchomienia po 21 września 2015 r. proceduro określonych w ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.

POSTULATY I ŻĄDANIA ZNP WOBEC RZĄDU

• Zachowanie uregulowań pragmatyki zawodowej nauczycieli w randze odrębnej ustawy

• Zwiększenie udziału budżetowych nakładów na oświatę w PKB

• Podwyższenie o 10% wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, wychowawców i innych pracowników pedagogicznych oraz zmiany w systemie wynagradzania pracowników samorządowych

• Zahamowania procesu przekazywania publicznych szkół i przedszkoli samorządowych osobom fizycznym i prawnym niebędącym jednostkami samorządu terytorialnego

• Stworzenie mechanizmów systemowych zapobiegających łamaniu prawa przez organy prowadzące szkoły i pracodawców

• Przywrócenie kompetencji i roli kuratora oświaty jako gwaranta prawidłowej realizacji polityki oświatowej państwa

• Przywrócenie obowiązku ustalania w budżetach organów prowadzących szkoły odpisu na doskonalenie zawodowe nauczycieli w wysokości 1% planowanych rocznych środków przeznaczonych na wynagrodzenia osobowe nauczycieli.

zobacz wszystkie »